Mališi iz Dječjeg vrtića Ribola u obilasku škvera

Datum objave: 30 Siječanj 2018.

Odgojiteljice Anamarija Bezina i Nataša Matijaš iz Dječjeg vrtića Ribola dovele su u Brodotrogir dvadesetak mališana, od 4-6 godina koji pohađaju vrtić u desetosatnom programu, da na licu mjesta vide  gigantske dizalice i brodove koji se ovdje grade, a koje redovito promatraju i komentiraju dok se šeću trogirskom rivom.
Međutim, teta Anamarija nam je otkrila i dublji razlog ove posjete, a taj je da su brodogradnja i pomorstvo okosnica njihovog projekta kojeg pripremaju za izlaganje na regionalnoj smotri iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo koje će se održati 6. ožujka u Splitu.
Kako kaže, tematika projekta proizišla je iz svakodnevnih razgovora s djecom čiji očevi rade u škveru ili su pomorci na dalekim morima. Iz jedne lagane i ugodne priče  proizišao je cijeli niz aktivnosti, u vrtiću je napravljena mala knjižnica s enciklopedijama o brodogradnji, posjet  muzeju i škveru. U muzeju su se djeca iz dostupnih izvora upoznala s izgradnjom drvenih brodova, a u škveru  s izgradnjom velikih, čeličnih brodova. Tako im je na prikladan način napravljena usporedba cijelog povijesnog toka nastanka brodova  u trogirskom škveru od onih prvih koji su se gradili od drva do ovih današnjih građenih od čelika, zaokruživši u malim glavama cjelinu koje bi se jednog dana mogli sjetiti i iskoristiti u odabiru svog životnog zanimanja.

Link objave na stranicama Brodosplita:
http://www.brodotrogir.hr/hr/index.php/media-centar/press/vijesti/item/731-malisi-iz-djecjeg-vrtica-ribola-u-obilasku-skvera

Galerija slika: