(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Orkestar priča priču u skupini "Škrinjica" DV "Vrabac"

Nakon baleta i izražavanja pokretom interes djece se usmjerava na glazbu koju „stvaraju“ glazbeni instrumenti.

Posjetom u Hrvatsko narodno kazalište Split u Splitu djeca su doživjela pozornicu sa scenskim rekvizitima za predstavu, prostor na sceni u kojem svira orkestar pod vodstvom dirigenta, gledalište (lože i parter), krojački salon i garderobe za izvođače.

Gostovanjem u Glazbenu školu Josipa Hatzea u Trogiru djeca upoznaju instrumente klavir, violončelo, flautu, klarinet, gitaru zatim upoznaju crtovlje i note.

Pozivamo glazbenike u našu skupinu s instrumentima gitarom, harmonikom i violinama. Glazba nas pokreće kroz aktivnosti u vrtiću istraživačko-spoznajne, izražavanja i stvaranja (pokret, likovno, dramsko-scensko), glazbene igre, tjeloglazba.

Nastavi čitati

"Vrtići i škole se vole"

U sklopu mini projekta "Vrtići i škole se vole" 7. i 8. svibnja 2024. dogovoreno je gostovanje djece i učiteljica OŠ "Petar Berislavić" našem vrtiću PO "Vrabac".

1. dan, 7.svibnja 2024. Park Malarija

U gostima: 4. razredi, učiteljice: Irena Petrović i Jasminka Petrić

Realizirano:

  • Tjelesna aktivnost: zajedno do cilja (predškolci pokazuju pravilo igre)
  • Čuvanje i održavanje okoliša : zajedno sadimo uz stručnu pomoć djelatnika "Holding" Trogir u organizaciji Nikoline Tomaš, mag.ing.agr.
  • Ukrašavanje, bojenje guma - spremnika za cvijeće (lavanda i ružmarin)

2. dan, 8. 05. 2024. - Dvorište i igralište DV "Trogir", PO "Vrabac"

Susret s 1.a, OŠ "Petar Berislavić" učiteljica Ana Tomaš

Nastavi čitati

Gostovanje pčelara iz Pčelarske udruge Trogir u DV "Leptirić"

Dana 24.04. je Dječji vrtić "Leptirić" zazujao od zvuka pčela koje su nam donijeli pokazati pčelari iz Pčelarske udruge, Trogir.

Tako su djeca imala priliku izbliza vidjeti pčele u košnici, okusiti med te poslušati priče iskusnog pčelara g. Marka Pastuovića koji je djeci na njima prilagođen način dočarao svijet pčela.

Zahvaljujemo se na ugodnoj suradnji i veselimo se budućim susretima!

Nastavi čitati

Posjet Galeriji Meštrović

U sklopu projekta "Naš veliki meštar- Ivan Meštrović", dana 6. ožujka 2024., organizirali smo posjet Galeriji Meštrović u Splitu uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Iris Marinović i radionicu klesanja u atelieru galerije.

Tmurno nebo, tamni oblaci, grmljavina i munje na zapadnom nebu ispratili su nas na putu prema Splitu. Djeca su bila zaista uzbuđena, sretna, puna pitanja i pozitivne energije.
U galeriji nas je dočekala odlična muzejska pedagoginja Iris za koju imamo samo riječi pohvale. Izuzetno je stručna, educirana i zanimljiva osoba. Djecu je naprosto opčinila fantastičnim pričama o majstoru Meštroviću, od njegovog ranog djetinjstva do starosti. Impresioniralo ih je što je Meštrović pješke s ocem stigao u Split, ali isto tako nije im se svidjelo što je imao dvije žene. Za svako djelo pedagoginja Iris imala je priču u pozadini, ispričanu na vrlo jednostavan i djeci prilagođen način. Djeca su je vrlo pažljivo slušala, postavljala pitanja, vrlo aktivno sudjelovala u komunikaciji. Sam obilazak trajao je oko sat vremena i za to vrijeme dječja pažnja ostala je postojana. Najveće zanimanje pokazali su za brončani kip Joba gdje su pokušali vlastitim tijelom i gestama osjetiti Jobovo raspoloženje i emociju.

Nastavi čitati

Posjet OŠ "Majstor Radovan" Trogir

U suradnji s osnovnom školom "Majstor Radovan", organizirali smo posjet naših predškolaca kako bi ih upoznali s onim što ih očekuje kada na jesen krenu u prvi razred.

Posjeta školi dio je suradnje škole i vrtića s ciljem što kvalitetnije pripreme djece za polazak u školu. U pratnji odgojiteljica i pod stručnim vodstvom pedagoginje Daniele Radan, djeca su imala priliku posjetiti školsku knjižnicu gdje nas je dočekao knjižničar Virgil Jureškin. Djeca su pričala koje su im najdraže priče u vrtiću, što vole crtati, kako se zovu, što misle o školi i sl.

Potom smo posjetili sadašnje prvašiće i među njima prepoznali pojedine prijatelje iz vrtića. Nakon toga posjetili smo sadašnje četvrtaše koju su za djecu pripremili pjesmicu o slovima i upoznali smo učiteljicu koja će pojedinu djecu na jesen dočekati u dvorištu škole. Na ploči su djeca pisala svoja imena i crtala svoj lik, te djeci otpjevala pjesmu "Riba ribi grize rep".

Nastavi čitati

Održana radionica "Super heroji - razvrstavanje otpada i recikliranje" povodom Dana planeta Zemlje

22. travnja, Dan planete Zemlje, obilježili smo nastavljajući uspješnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Trogir. Održana je radionica "Super heroji - razvrstavanje otpada i recikliranje".

Cilj radionice je osvijestiti važnost razvrstavanja otpada i recikliranja u svakodnevnom životu i razvijanje osjećaja odgovornosti prema okolišu od najranije dobi. Voditeljice su djecu uvele u aktivnost objašnjavajući im pojam recikliranja i kroz razgovor u vidu poticajnih pitanja stekle uvid u dječje znanje. Ispričale su nam i prigodnu priču o Zemlji.

Igra "Super heroji"

Djeca se podijele u tri skupine od kojih svaka ima svoju super moć tj. sposobnost odvajanja određene vrste otpada (Papirko, Limenko i Plastikanac). Igrači svake skupine trebaju osmisliti svoj znak i isti zalijepiti na pripadajuću kutiju. Na znak voditelja, po jedno iz skupine s hrpe uzima jedan predmet koji nosi i odlaže u odgovarajuću kutiju, nakon čega se vraća do svojih suigrača i tada kreće sljedeći igrač. Pobjeđuje skupina koja prva prikupi sve predmete svoje skupine i ubaci ih u predviđenu kutiju.

Nastavi čitati

Posjet Prirodoslovnom muzeju u Splitu

DV "Maslina" skupina "Rusulice", posjetila su Prirodoslovni muzej u Splitu. Posjet je uključivao razgledavanje muzejske postave te sudjelovanje u interaktivnoj radionici o dinosaurima. Puno smo toga vidili, doznali i naučili... prvo o dinosaurima, malo o ekologiji mora i morskom životinjskom svijetu, ušli u svijet gmazova i čudnovatih kukaca.

Evo što djeca kažu o posjeti:

Ivan S. : "Meni je najbolji bio kostur dupina, velika kornjača i majur.. njega ima kod moje babe."
Irena S.: "Meni ogromna školjka, oni kukci i žabe."
Franko M.: "Svidjele su mi se zmije, gušteri… ko da su žive!"
Marta G. : "Bilo nam je super!"
Toni L.:" Meni je bilo lijepo kad smo se vozili i dinosauri."
Marta G. : "Bilo nam je super!"

Nastavi čitati

Izlet u "Station10" - avanturistički park

Djeca iz DV "Maslačak" 18. travnja 2024. otišla su na izlet u "Station10"- avanturistički park koji se nalazi u Dicmu.

Djeca su istraživala i upoznavala se s okruženjem van grada, razvijala nova iskustva i spoznaje kroz druženje s djecom drugih skupina, šetnju šumom, igru i boravak u prirodi.

Zabavili su se u novim igrama osmišljenim od strane animatora i odgojitelja: tronoga utrka, skakanje u vrećama, križić-kružić, povlačenje konopa. Usvojili su ono najvažnije-naviku brige o okolišu.

Nekoliko dana kasnije, 24. travnja 2024. u naš vrtić gostovali su djelatnici CK Trogir koji su djeci pobliže objasnili važnost očuvanja okoliša i razvrstavanja otpada na njima primjeren način.

Nastavi čitati

Suradnja sa HCK Trogir - "Razvrstavanje otpada"

Dječji vrtić Sunce nastavlja svoju suradnju sa Crvenim križem Trogir. Ovaj put radionica je bila na temu razvrstavanja otpada i recikliranja.

Cilj nam je bio kod djece potaknuti svijest o važnosti razvrstavanja otpada i recikliranja te razviti osjećaj odgovornosti prema okolišu.

Prije radionice u našem vrtiću smo se upoznali sa pojmovima recikliranja i razvrstavanja otpada.

Djeca su usvojila da se papir odvaja u plavu kantu, plastika u žutu i staklo u zelenu kantu. Na radionici su usvojila i da se limenke odvajaju u sivu kantu.

Djeca su bila podijeljena u tri skupine. Svaka skupina je nacrtala svog "Super heroja" i tako su se zvali (Papirko, Limenko i Plastikanac).

Nakon priče "Naš planet Zemlja" sa djecom smo izašli na dvorište vrtića gdje su morala razvrstati otpad (Papirko razvrstava papir, limenko limenke, plastikanac razvrstava plastiku).

Na zanimljiv i njima primjeren način djeca su razvrstala sav otpad i naučila odvajati. Kasnije smo razgovarali što još možemo učiniti za našu planetu Zemlju.

I ove pedagoške godine ponosni smo nositelji značke za "Sigurnije škole i vrtiće", Platforma Crvenog križa.

Nastavi čitati

Gostovanje umjetničke organizacije "Studio Suncokret" u DV "Leptirić" sa predstavom "Slon bon ton"

Dana 08.04. je najmlađu djecu razveselila predstava "Slon bon ton" u izvedbi "Studio Suncokreta".

"Slon bon ton" je predstava o Slonu koji nije znao ništa o bon tonu. Vragolasti Majmun i brižna Žirafa upoznali su ga sa osnovnim pojmovima lijepog ponašanja: pozdravljanje, "tri čarobne riječi", ponašanje za stolom - u trgovačkom centru uz blagajnicu Gicu, na rođendanu kod Mede,...

Interaktivna predstava je oduševila naše najmlađe koji će zasigurno lakše usvojiti pravila lijepog ponašanja.

Nastavi čitati

1