(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Mali čakavci-čuvari kulturne baštine DV Vrabac

Mali čakavci DV Vrabac sa svojim odgojiteljima sudjelovali su i ove pedagoške godine na natječaju ČA u versin, riči i pinelu u organizaciji OŠ Bijaći s recitacijom Maška naopaška. Ovu godinu tema natječaja su bile životinje. Obzirom da smo vrtić smješten u staroj gradskoj jezgri i da po ulicama često susrećemo mačke, došli smo na ideju da djeci ta vrlo bliska životinja bude tema naše recitacije. Recitacija je napisana poput priče u rimi kroz razne situacije Maške naopaške.

Stručni tim natječaja je prepoznao kvalitetu teksta i izvedbu naših izvođača i nagradio ih prvim mjestom u kategoriji recitatorske izvedbe djece predškolskog uzrasta. Izvođači su: Barbara Princivali, Mihaela Buble, Manuela Rožić, Matea Milat, Ella Barić i Lucia Mamut. Pozvani smo na sudjelovanje na Čakavskim večerima u OŠ Bijaći gdje smo s ponosom izveli našu prvonagrađenu recitaciju. Također smo sudjelovali na XII. susretu djece i učenika čakavaca Dica i ČAkavica u OŠ Ivan Duknović u Marini gdje su djeca stekla zanimljiva i vrijedna iskustva a dogodovštine Jelne none dočarala nam je Petra Mišić interpretirajući istoimenu recitaciju napisanoj na ostacima pomalo već izgubljene izvorne cakavštine.

Odgojitelji: Anita Alić, Anita Čarija, Ivana Lučin i Melinda Lakoš

Nastavi čitati

Orkestar priča priču u skupini "Škrinjica" DV "Vrabac"

Nakon baleta i izražavanja pokretom interes djece se usmjerava na glazbu koju „stvaraju“ glazbeni instrumenti.

Posjetom u Hrvatsko narodno kazalište Split u Splitu djeca su doživjela pozornicu sa scenskim rekvizitima za predstavu, prostor na sceni u kojem svira orkestar pod vodstvom dirigenta, gledalište (lože i parter), krojački salon i garderobe za izvođače.

Gostovanjem u Glazbenu školu Josipa Hatzea u Trogiru djeca upoznaju instrumente klavir, violončelo, flautu, klarinet, gitaru zatim upoznaju crtovlje i note.

Pozivamo glazbenike u našu skupinu s instrumentima gitarom, harmonikom i violinama. Glazba nas pokreće kroz aktivnosti u vrtiću istraživačko-spoznajne, izražavanja i stvaranja (pokret, likovno, dramsko-scensko), glazbene igre, tjeloglazba.

Nastavi čitati

"Vrtići i škole se vole"

U sklopu mini projekta "Vrtići i škole se vole" 7. i 8. svibnja 2024. dogovoreno je gostovanje djece i učiteljica OŠ "Petar Berislavić" našem vrtiću PO "Vrabac".

1. dan, 7.svibnja 2024. Park Malarija

U gostima: 4. razredi, učiteljice: Irena Petrović i Jasminka Petrić

Realizirano:

  • Tjelesna aktivnost: zajedno do cilja (predškolci pokazuju pravilo igre)
  • Čuvanje i održavanje okoliša : zajedno sadimo uz stručnu pomoć djelatnika "Holding" Trogir u organizaciji Nikoline Tomaš, mag.ing.agr.
  • Ukrašavanje, bojenje guma - spremnika za cvijeće (lavanda i ružmarin)

2. dan, 8. 05. 2024. - Dvorište i igralište DV "Trogir", PO "Vrabac"

Susret s 1.a, OŠ "Petar Berislavić" učiteljica Ana Tomaš

Nastavi čitati

Blagdani u DV Vrabac, skupina "Iskrica" - integrirani vjerski program

Advent - vrijeme iščekivanja, radosti, mira, ljubavi, nade i vrijeme pripreme za blagdan Božića.

Obilježavanja blagdana dio je svakodnevnih aktivnosti u vrtiću. U predblagdansko vrijeme važno je kako se odnosimo jedni prema drugima pa tako svakodnevno potičemo jedni druge na brižnost, razumijevanje, empatiju, a najviše na podržavajuće međusobne odnose u igri i razgovoru.

Blagdan sv. Nikole obilježili smo prigodnim programom na Trgu Ivana Pavla II, a sv. Nikola nas je na kraju prigodno darivao u našem vrtiću.

Blagdan sv. Lucije obilježili smo sijanjem pšenice čiji smo rast pratili do Božića.

Uključili smo se u humanitarnu akciju "Za djecu Ruande" u suradnji s učiteljicom I. Bilić iz O.Š. "Petar Berislavić". Cilj akcije je poticanje djece na nesebično darivanje i pomaganje drugima. Hvala djeci i roditeljima što su sudjelovali u ovoj hvale vrijednoj akciji.

Hvala Vam i na božićnim ukrasima koje ste izradili zajedno s Vašom djecom na "Kreativnoj božićnoj radionici".

Održali smo i "Božićnu priredbu" i druženje za roditelje za koje su se djeca marljivo pripremala. To je bio prekrasan završetak ovog predblagdanskog razdoblja u našoj skupini "Iskrice".

Svima želimo Sretnu i uspješnu Novu godinu!

Nastavi čitati

Glazbeno-scenska igra "Orašar"

Djeca DV Vrabac odgojno-obrazovne skupine "Škrinjica" (integrirani dramsko-scenski program) povodom blagdana prikazala su predstavu "Orašar" na Trgu Ivana Pavla II.

Predstavi je predhodio proces koji je trajao koliko interes djece i sadržio mnoštvo aktivnosti. Slikovnica "Orkestar priča priču Orašar" je bila poticaj za raznovrsno stvaranje i izražavanje. Djeca su pokazala velik interes za baletom, glazbom skladatelja P.I. Čajkovskog te izražavanje i stvaranje kroz pokret. S pažnjom su promatrala videa baletnih predstava. Na svoj jedinstven način izražavala su emocije kroz glazbu i pokret.

Kroz likovne i radne aktivnosti te grupni rad pokazala su suradnju i kreativnost. Pri tom su nastale kućice u "Kraljevstvu slatkiša", slatkiši, pokloni, veliki sat, vijenac, kamin, konjić, lutke na štapu,...

U suradnji s roditeljima i djecom na kreativnoj radionici izrađivali smo ukrase za jelku koja je ujedno i scenski rekvizit za predstavu. Djeca su vrlo ponosna na svoje roditelje i njihov zajednički doprinos našoj predstavi odnosno glazbeno-scenskoj igri. Uložen je velik trud roditelja i djece u izradi kostima.

Nastavi čitati

Mali čakavci iz DV Trogir podružnice Vrabac

Djeca DV Vrabac sa svojim odgojiteljima sudjelovala su na natječaju "ČA u versin, riči i pinelu" u organizaciji OŠ Bijaći s recitacijom Četri stađuna jedne mendule.

Na našu radost i ponos izvedba je prvonagrađena u kategoriji recitatorskog izričaja djece predškolskog uzrasta. Naši izvođači Domagoj Popović, Mihaela Buble, Mihael Svirać i Aleera Pavković također su sudjelovali na XI. susretu djece i učenika čakavaca "Dica i čakavica" u OŠ Bol u Bolu na otoku Braču.

Nastavi čitati

Projekt "Brodovi"

Cilj ovog projekta je: što više naučiti o brodovima, spoznati dobrobiti brodarstva i tradiciju našeg grada te potaknuti djecu na bavljenje sportom.

Započeli smo od iskustva i interesa djece te povezali s tjednim projektima.

Obradili smo mnoštvo istraživačko spoznajnih aktivnosti, raznovsno izražavanje i stvaranje, gledali edukativne filmove, u rad uključili specifične aktivnosti s kretanjem te igrali raznovrsne igre i društveno zabavne aktivnosti.

Sve smo okrunili završnom priredbom za roditelje.

Nastavi čitati

Aktivnosti vjerskog programa DV „Vrabac“

U vrtiću "Vrabac" u 6-satnom jutarnjem programu provodi se integrirani vjerski program.

Vjerske aktivnosti se ostvaruju kroz različite vrste interakcija djeteta u neposrednoj okolini, a to su: životno-praktične i radne aktivnosti, raznovrsne igre, druženja, umjetnički sadržaji, izražavanje i stvaranje, istraživačko-spoznajne aktivnosti, koje prate tijek pedagoške i liturgijske godine.

Nastavi čitati

Kroko Roko

U 10-satnom programu s integriranim dramsko-scenskim programom DV "Vrabac" odvijao se proces nastajanja priče, zatim slikovnice i predstave kroz razne igre i aktivnosti.

Djeca su se igrala lutkarskih i dramskih improvizacija, izrađivala scenske kulise i kostime, a najviše ih je zabavljalo kretnje uz glazbu.

Dramsko-scenski program je nepresušni izvor odgojno-obrazovnih vrijednosti.

Nastavi čitati

1