(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Suradnja sa HCK Trogir - "Razvrstavanje otpada"

Dječji vrtić Sunce nastavlja svoju suradnju sa Crvenim križem Trogir. Ovaj put radionica je bila na temu razvrstavanja otpada i recikliranja.

Cilj nam je bio kod djece potaknuti svijest o važnosti razvrstavanja otpada i recikliranja te razviti osjećaj odgovornosti prema okolišu.

Prije radionice u našem vrtiću smo se upoznali sa pojmovima recikliranja i razvrstavanja otpada.

Djeca su usvojila da se papir odvaja u plavu kantu, plastika u žutu i staklo u zelenu kantu. Na radionici su usvojila i da se limenke odvajaju u sivu kantu.

Djeca su bila podijeljena u tri skupine. Svaka skupina je nacrtala svog "Super heroja" i tako su se zvali (Papirko, Limenko i Plastikanac).

Nakon priče "Naš planet Zemlja" sa djecom smo izašli na dvorište vrtića gdje su morala razvrstati otpad (Papirko razvrstava papir, limenko limenke, plastikanac razvrstava plastiku).

Na zanimljiv i njima primjeren način djeca su razvrstala sav otpad i naučila odvajati. Kasnije smo razgovarali što još možemo učiniti za našu planetu Zemlju.

I ove pedagoške godine ponosni smo nositelji značke za "Sigurnije škole i vrtiće", Platforma Crvenog križa.

Nastavi čitati

Posjet Botaničkom vrtu

U srijedu 10.04.2024. skupina Zečići i Grdelini su posjetili Botanički vrt OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću.

Vodič botaničkog vrta, gospođa Iskra nam je ispričala o važnosti i ljepoti raznolikog bilja. Objasnila nam je pravila ponašanja u vrtu i kako se ophodimo prema biljkama,stablima i cvjetovima u njemu.

Prošetali smo kroz više vrsta vrtova (Biblijski, Ljekoviti, Bambusov) i upoznali se sa nekim biljkama (lovor, smokva, bambus, lavanda, kadulja ...).

Djeca su imala priliku biljke dotaknuti, opipati i pomirisati.

Uvidjeli smo da se o biljkama treba puno brinuti, i da vrijedni ljudi koji rade u botaničkom vrtu imaju dosta ljubavi prema biljkama i da ih zalijevaju, presađivaju, podrezuju itd.

Naša posjeta je bila edukativno-zabavnog karaktera.

Nastavi čitati

Posjet Muzeju grada Trogira

U sklopu novih oblika muzejskih radionica koje su namijenjene djeci i odgojno obrazovnim djelatnicima, D.V. Sunce je ostvarilo suradnju sa Muzejom grada Trogira. Starija djeca skupina Zečići i Grdelini posjetila su Muzej grada Trogira.

Djeca su bila zainteresirana i znatiželjna. Nekima je ovo bio prvi susret sa Muzejom kao i posjet. Muzejska pedagoginja, gospođa Goranka Tomaš je djecu na njima primjeren i razumljiv način upoznala sa puno zanimljivosti iz daleke prošlosti našeg grada. Na taj način djeca su se upoznala i sa kulturnom baštinom svog grada i na koji se način ona čuva.

Nakon obilaska, muzejska pedagoginja je organizirala likovnu radionicu u Edukativnoj zoni muzeja pozivajući se na likovnost koja je važna u dječjoj dobi jer ostaje za cijeli život negdje u memoriji djetinjstva. Tema radionice je bila Uskrsni zeko.

Nastavi čitati

Udruga pčelara Trogir u DV Sunce

Otac jednog dječaka iz vrtića, a ujedno i pčelar, predsjednik Pčelarskog društva Trogir, gospodin Jure Pavlović, nam je poklonio prigodne slikovnice za svako dijete u vrtiću.

Tako smo u vrtiću ugostili dva iskusna pčelara, gospodina Marka Pastuovića, koji je djeci kroz priču i slike pčelice Maje i mede Eda djeci izlagao o životu pčela, njihovoj ulozi u proizvodnji meda. Imali smo priliku čuti i naučiti nove riječi: nektar, pelud, košnica, matica, radilica, trut, saće i sl.

A zahvaljujući drugom našem gostu, gospodinu Anti Kasalu upoznali smo uživo pčele u košnici. Brojali smo pčelice ali ih nismo uspjeli do kraja izbrojati. Bilo ih je puno. Djeca su gledala, opipavala košnice i saće, mirisali. Izazvalo je to veliko zanimanje kod djece.

Nastavi čitati

Maškare u DV Sunce

Zajedno sa djecom odlučili smo proučavati svijet pingvina. Sve je krenulo spontano, istražujući led. Znanstvene i dječje enciklopedije su nam puno pomogle u tome. Naučili smo gdje žive pingvini, koliko dugo mogu živjeti, što jedu itd.

Djeca su na svoj maštoviti i kreativan način sa različitim likovnim tehnikama crtala, slikala, izrađivala pingvine. Hodali smo kao pingvini, plesali.

Kako se kod djece probudio veliki interes za pingvinima,povodom "Malih maškara", namaškarali smo se u pingvine i otplesali plesnu točku "Ples pingvina".

Naš moto je bio:

"Pokvarila se klima,
Desila se plima!
Sada u Trogiru
Pingvini su u điru!"

Odgojiteljice: Slavica, Anita, Tina, Andrea, Mirjana

Nastavi čitati

Božićna radionica s roditeljima u DV Sunce

Božićna radionica roditelja i odgojitelja u vrtiću Sunce povodom nadolazećih blagdana.

Roditelji su zajedno sa nama odgojiteljima šivali, ljepili, bojali za potrebe božićne predstave "Božić u vrtiću".

Osim lijepog druženja, bolje smo se upoznali i na taj način stvorili uvjete za kreiranje okruženja u kojem će se djeca cjelovito razvijati a roditelji i odgojitelji kvalitetno surađivati.

Nastavi čitati

U DV Sunce obilježen Dječji tjedan

U dječjem vrtiću Sunce u Žednom, od 02.10. do 06.10.2023. je bio Dječji tjedan. Naglasak smo dali na aktivnosti kojima promičemo prava djece koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta i podsjeća na zajedničku odgovornost za poštivanje prava i odgovaranjem na potrebe djece.

Sa pravima djece smo se upoznali gledajući film na velikom platnu "Prava djece" i "Prava s Ruby i Jackom". Bojali smo slikovnicu o pravima i slova naših prava. Razgovarali što volimo i na što imamo pravo. Svakodnevno smo vježbati i istezali svoje male mišiće. Na igralištu igrali i pjevali pokretne igre "U Žednom je kucica" i "Care, care gospodare". Da bi bili zdravi u posjet nam je došla naša zdravstvena voditeljica koja nas je izmjerila i izvagala. Plesali smo i pjevali vesele pjesme. Na kraju smo se počastiti pizzom koju smo sami napravili.

Odgojitelji: Slavica Žaja, Anita Pralija, Ana Belas, Andrea Viljac.

Nastavi čitati

Završna svečanost u DV Sunce

15.06. imali smo našu Završnu svečanost u dječjem vrtiću Sunce u Žednom.

Roditeljima smo ukratko prezentirali što smo sve naučili i radili kroz ovu pedagošku godinu (koje su to izvanredne situacije, i koje žurne službe zovemo kad nam se nešto dogodi).

Otpjevali smo im pjesmicu "112" koju smo sami osmislili.

Podjelom diploma smo se oprostili sa našim predškolcima i poželjeli im sretan polazak u školu.

Sportskim igrama djece, roditelja i nas odgojitelja postigli smo zajedništvo, međusobno upoznavanje i zajedničko druženje.

Na veliko zadovoljstvo svih nas Završna svečanost je prošla veselo I zaigrano.

Nastavi čitati

Naše male aktivnosti kroz godinu

U Žednom je vrtić,
stvoren za igru na otvorenom, prijateljstvo i priču.
U njemu pjevamo i plešemo.
Istražujemo, slikamo.
Upoznajemo novo, saznajemo sve i svašta.
Stječemo znanja, razvijamo maštu…

Preventivno-edukativni program HAK-a: “Vidi i klikni”

18.3. 2014. održan je preventivno-edukativni program HAK-a: “Vidi i klikni”. Radionica je namjenjena djeci predškolske dobi i oni kroz ovu radionicu stječu znanja i iskustva koja im pomažu da sigurno sudjeluju u prometu i kao pješaci i kao putnici u automobilu. Djeca su vidjela kako treba pravilno hodati nogostupom, prelaziti pješački prijelaz i raskrižje, gdje sjediti u automobilu i kako vezati sigurnosni pojas, što se može dogoditi ukoliko dođe do naglog kočenja, a da nisu vezani sigurnosnim pojasom… Sve to i još mnogo toga, pokazao im je simpatični HAK-ov dvojac. Djeca su bila prezadovoljna radionicom i još danima nakon toga su pričali o tome. Sada se svi oni vežu prilikom ulaska u automobil i svojim roditeljima ukazuju na to. Veliko hvala i općini Okrug koja nam je za potrebe radionice ustupila svoju sportsku dvoranu!

Više članaka ...

  • 1
  • 2
1