(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Posjet Muzeju grada Trogira

21. prosinca u poslijepodnevnim satima posjetili smo Muzej grada Trogira sa skupinom djece u dobi od 5 i 6 godina. Cilj nam je bio upoznati ih s kulturnom baštinom grada Trogira u muzejskom kontekstu.

Ostvarili smo suradnju s višom kustosicom Gorankom Tomaš koja je djeci predstavila muzejske eksponate na način primjeren njihovoj dobi. Osim toga, motivirala ih je na sudjelovanje svojim zanimljivim pričama u kojima je na simpatičan način napravila usporedbu života i običaja nekad i sad.

Po završetku posjeta, održana je edukativna radionica za djecu. Muzejski eksponati su kod djece pobudili interes te ih potakli na razne aktivnosti po povratku u naš vrtić.

Svakog mjeseca u Edukativnoj zoni Muzeja grada Trogira održavaju se pedagoške radionice različite tematike. Iste su osmišljene i realizirane od strane više kustosice Goranke Tomaš. Dječji radovi nastali na radionicama izlažu se na godišnjoj izložbi pedagoške djelatnosti Muzeja grada Trogira koja se održava povodom Međunarodnog dana djeteta svake godine u studenom. Imali smo priliku izrađivati putta tehnikom kolaža koristeći različite vrste i oblike papira prema vlastitom nahođenju i mašti.

Suradnja dječjih vrtića s raznim kulturnim i društvenim ustanovama od velikog je značaja. Na taj način djetetu omogućujemo stjecanje spoznaja neposrednim iskustvom te mu dajemo priliku za učenje na najprirodniji način. Posjeti i obilasci istih pridonose obogaćivanju dječjih spoznaja i razvijanju smisla za estetiku. Pristup djeci predškolske dobi od muzejskog pedagoga traži poseban angažman kako bi njihov boravak u muzeju pretvorio u ugodan događaj te im na zanimljiv i njima primjeren način prenio znanja. Na taj način utječemo na razvoj dječje percepcije baštine kao dio njihovog kulturnog identiteta. Ljubav prema kulturi, umjetnosti i baštini treba njegovati već od malih nogu kako bi ona postala dijelom njihovog identiteta i kako bi postala sastavni dio njihovog života.

Dječji vrtić "Ribola" - "Krijesnice"
Odgojiteljice: Anamarija Bezina i Jasminka Gall Borjan

1