(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Mališi iz Dječjeg vrtića Ribola u obilasku škvera

Odgojiteljice Anamarija Bezina i Nataša Matijaš iz Dječjeg vrtića Ribola dovele su u Brodotrogir dvadesetak mališana, od 4-6 godina koji pohađaju vrtić u desetosatnom programu, da na licu mjesta vide gigantske dizalice i brodove koji se ovdje grade, a koje redovito promatraju i komentiraju dok se šeću trogirskom rivom.

Međutim, teta Anamarija nam je otkrila i dublji razlog ove posjete, a taj je da su brodogradnja i pomorstvo okosnica njihovog projekta kojeg pripremaju za izlaganje na regionalnoj smotri iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo koje će se održati 6. ožujka u Splitu.

Kako kaže, tematika projekta proizišla je iz svakodnevnih razgovora s djecom čiji očevi rade u škveru ili su pomorci na dalekim morima. Iz jedne lagane i ugodne priče proizišao je cijeli niz aktivnosti, u vrtiću je napravljena mala knjižnica s enciklopedijama o brodogradnji, posjet muzeju i škveru. U muzeju su se djeca iz dostupnih izvora upoznala s izgradnjom drvenih brodova, a u škveru s izgradnjom velikih, čeličnih brodova. Tako im je na prikladan način napravljena usporedba cijelog povijesnog toka nastanka brodova u trogirskom škveru od onih prvih koji su se gradili od drva do ovih današnjih građenih od čelika, zaokruživši u malim glavama cjelinu koje bi se jednog dana mogli sjetiti i iskoristiti u odabiru svog životnog zanimanja.

Link objave na stranicama Brodosplita.

1